AMSTERDAM – Vriendschappen ontstaan mogelijk deels op basis van overeenkomsten en verschillen tussen specifieke genen. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
Mensen die met elkaar bevriend zijn, hebben een relatief grote kans om een genvariant te delen die bepaalt of ze veel of juist weinig alcohol drinken. Verder blijken genetische tegenpolen elkaar ook aan te trekken.
Personen die beschikken over een gen dat wordt geassocieerd met een open persoonlijkheid sluiten namelijk bovengemiddeld vaak vriendschap met mensen die geen drager zijn van deze genvariant.
Genetische test
Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Californië in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. De onderzoekers kwamen tot hun conclusie door 3000 bevriende koppels te testen op zes verschillende genen die betrokken zijn bij sociaal gedrag.
Uit het onderzoek blijkt volgens hoofdonderzoeker James Fowler dat vriendschappen vaak een genetische basis hebben.
Sociaal drinken
Fowler vermoedt dat bevriende mensen vaak dezelfde variant van het ‘alcohol-gen’ met de naam DRD2 delen, omdat ze er dan ongeveer dezelfde drinkgewoontes op nahouden in de kroeg.
De vraag waarom vrienden vaak dragers zijn van gentypen die leiden tot verschillende persoonlijkheden is moeilijker te beantwoorden, zo verklaart Fowler in het Britse tijdschrift New Scientist. Mogelijk trekken mensen met verschillende karakters elkaar aan.
Alcoholisme
De genetische basis van vriendschap biedt een nieuw inzicht in het ontstaan van alcoholisme. De aandoening manifesteert zich mogelijk eerder bij sommige mensen, omdat genen ook een grote invloed hebben op hun sociaal gedrag.
Als mensen met een genetische aanleg voor een alcoholverslaving vrienden kiezen met diezelfde neiging, worden ze als gevolg daarvan namelijk niet meer alleen door hun genen maar ook door hun sociale omgeving beïnvloed bij hun drinkgedrag.
Bovenstaand nieuwsbericht kwam ik tegen op nu.nl. Het is geschreven door: Dennis Rijnvis. Foto heb ik zelf bijgevoegd.
Joost
Grappig Joost, Fowler publiceerde afgelopen zomer een boek bij balans over dit onderwerp “Connected!”:
Wist u dat geluk besmettelijk is? Dat uw vrienden u dik kunnen maken? Dat genen bepalen wie uw vrienden zijn? Hoe we ons voelen, wat we weten, met wie we trouwen, of we ziek worden, hoeveel geld we verdienen en op welke partijen we stemmen: het hangt allemaal af van ons sociale netwerk – onze vrienden, hun vrienden, enzovoort.
Met deze verbazingwekkende conclusies over hoe sterk we elkaar beïnvloeden, haalden Nicholas Christakis en James Fowler de voorpagina van kranten over de hele wereld. Het vermaarde wetenschappelijke tijdschrift Science was al vroeg geïnteresseerd in het werk van deze beide auteurs. In Connected! laten zij zien waarom gevoelens besmettelijk zijn, waarom de rijken steeds rijker worden, en zelfs hoe we onze partners vinden en kiezen. Fascinerend, provocatief en onderhoudend.
isbn 978-94-600-3223-3 €19,95
gewoon nog te bestellen op Bol of bij de boekhandel
Ik zal een exemplaar voor je meenemen